هواساز از جمله دستگاه های اصلی و پرکاربرد در طراحی سیستم های تهویه مطبوع به شمار می رود. شرکت بی تی ان متناسب با تخصصی که دارند، قادر به راه اندازی انواع هواساز با ظرفیت های مختلف می باشند. اگر اطلاعات جامع در خصوص مزایا و معایب دستگاه هواساز ندارید، ما را همراهی کنید تا بیشتر با این گونه تجهیزات تهویه مطبوع آشنا شوید. از مزایای دستگاه تصفیه هوا در محیط های مختلف، به منظور کنترل و تنظیم دما، میزان رطوبت و کیفیت هوا بهره گرفته می شود. با استفاده از این دستگاه می توان متناسب با هر فضایی، هوای مطبوع تولید نمود. به کارگیری هواساز را می توان در کنار دستگاه های دیگری همچون بویلر (دیگ بخار)، چیلر و ... مشاهده نمود. از قابلیت های مهم هواساز، علاوه بر تهویع مطبوع، می توان به فیلتراسیون و افزایش کیفیت هوا اشاره کرد. این دستگاه به کمک چندین بستر فیلتر متفاوت ساخته می شود و همچون فن کویل از اجزای واحد توزیع به شمار می رود.
اولین کاربرد سیستم های تهویه مطبوع در مصر باستان و قرن دوم در چین مشاهده شده است. این در حالی است که کاربرد این گونه سیستم ها به صورت مدرن، اولین بار در قرن هفدهم میلادی توسط دریبل (یک مخترع هلندی) صورت گرفت. این در حالی است که بسترهای برودتی در سیستم های تهویع مطبوع، در سال 1820 آغاز شد. پس از گذشت 22 سال، جان گری توانست با استفاده از ساختار کمپرسور موفق به تولید یخ شود. از آن به بعد، ایده خنک کردن هوا برای ساختمان ها، از سوی برخی از افراد مورد توجه قرار گرفت و توانستند برای اولین بار موفق به ارائه ایده سیستم تهویه مطبوع مرکزی گردند.
اجزای اصلی هواساز
همانطور که می دانید برای کلیۀ ساختمان ها می توان اقدام به خرید هواساز نمود ولی به دلایل مختلف، ممکن است در طرح های متفاوت این دستگاه اجرا گردد. هر دستگاه تصفیه هوا در سایز و مدل های متفاوت به منظور ایجاد سیستم سرمایش، گرمایش و همچنین تنظیم دما و رطوبت ساخته می شود. هواساز دارای اجزای مختلفی است که عبارتند از :
- بدنه هواساز : از اجزای اصلی هواساز، می توان به بدنۀ آن اشاره نمود که عمدتاً از ورق های فولاد گالوانیزه می باشد. ضمن آنکه چارچوبی که بدنۀ هواساز بر روی آن قرار گرفته می شود، دارای جنس آلومینیوم می باشد. این در حالی است که در ساخت هواساز هایژنیک از فولاد ضد زنگ استیل استنلس بهره گرفته می شود.
- کانال و دمپر : از قسمت های مهم دستگاه تصفیه هوا به شمار می رود که وظیفۀ کنترل دبی هوای خروجی دستگاه و انتقال آن به بخش های دیگر را دارد. دمپرها از مدل تیغه ای هستند که با تعییر زاویه، قابلیت کنترل دبی و میزان هوا را در بخش های سرد و گرم دارند.
- کویل سرمایشی : لوله هایی در اشکال خاص طراحی می شوند که مبرد یا آب سرد شده خروجی چیلر و یا کندانسینگ یونیت را انتقال داده و در مسیر فرآیند سرمایش و کاهش دمای آنها را انجام می دهد.
- کویل گرمایشی : این قسمت نیز برخلاف کویل سرمایشی عمل می کند و آب گرم را از بویلر منتقل نموده و در نتیجه گرمایش ایجاد می کند.
- فیلترات هواساز : از اولین قطعاتی که در قسمت ورودی دستگاه قرار گرفته می شود، فیلتر دستگاه تصفیه هوا می باشد. هدف از قرار دادن این قطعه، عمل فیلتراسیون و جلوگیری از عبور گرد و غبار یا ذرات ریز می باشد. بدین ترتیب هوای ورودی دستگاه متناسب با نوع فیلتر به کار رفته در طراحی هواساز، عمل پاکسازی و تصفیه را انجام می دهد. عمدتاً از فیلترهای آلومینیومی قابل شستشو، فیلتر کیسه ای و هپا بهره گرفته می شود که کیفیت بالایی دارند.
- موتور و فن : یکی دیگر از اجزای اصلی سیستم های هواساز به شمار می رود. از فن های آکسیال، بکوارد، پلاگ فن و ... بهره گرفته می شوند. هر کدام از آنها دارای قابلیت خاص هستند که می توان به نوع مکش (دهش هوا)، قدرت پرتاب باد، سر و صدا و ... اشاره نمود. در طراحی دستگاه تصفیه هوا هایژنیک از مزایای فن پلاگ بهره گرفته می شود تا فیلترهای به کار رفته در داخل دستگاه دچار آسیب نشوند.
- تجهیزات رطوبت زنی : هدف از طراحی این نوع قطعه، کنترل کیفیت هوا نسبت به رطوبت می باشد. این نوع تجهیزات در مدل های متفاوت مورد استفاده قرار گرفته می شود که عبارتند از :
- مرطوب کننده نوع اسپری : توسط این سیستم، آب به قطرات بسیار ریز تبدیل می شود که با فشار زیاد در هوا پراکنده شده تا تولید رطوبت کند. اصطلاحاً با عنوان "اسپری آب" شناخته می شود.
- مرطوب کننده نوع تشت بخار : در این سیستم، آب داخل تشتک، به وسیلۀ یک مبدل گرم می شود و سپس بخار حاصل از آن به وسیلۀ مانیفولد تعبیه شده درون سیستم برای خروج بخار و رطوبت زنی به هوا از قسمت تشت خارج می گردد.
- مرطوب کننده نوع شبکه بخار : این نوع قطعه از یک شبکه به منظور توزیع و یا رطوبت زنی بهره گرفته می شود. جهت ایجاد رطوبت از بخار استفاده می کند.
- تجهیزات کنترلی : از جمله تجهیزاتی است که کلیۀ فرآیندهای هواساز منجمله سرمایشی، گرمایشی و رطوبت به وسیلۀ آنها تعریف و کنترل می شوند.
انواع دستگاه تصفیه هوا
با گسترش علم و دانش در زمینۀ ساخت تجهیزات تهویه مطبوع هوا، شاهد طراحی و ساخت سیستم های هواساز در مدل و ظرفیت های مختلف می باشیم که در این بخش قصد داریم به معرفی آنها بپردازیم که عبارتند از :
- تفکیک سازی هواساز بر اساس کاربرد :
- هواساز عمودی و افقی
- هواساز مستقل
- تفکیک سازی دستگاه تصفیه هوا بر اساس نوع فن :
- هواساز با فن های مکنده
- هواساز با فن های دمنده
- تفکیک سازی هواساز بر اساس نوع مکانیسم :
- دستگاه تصفیه هوا سرمایشی
- هواساز گرمایشی
- تفکیک سازی هواساز بر اساس نوع کویل :
- هواساز متصل به چیلر و بویلر
- هواساز متصل به کندانسینگ یونیت
لازم به ذکر است که تفکیک سازی هواساز بر اساس نوع موتور فن، قطعۀ رطوبت زن، ظرفیت و سایز نیز دارای دسته بندی های متفاوت هستند. بدین ترتیب مهندسین و کارشناسان با در نظر گرفتن تمام جوانب کار، اقدام به طراحی و ساخت دستگاه تصفیه هوا می نمایند.
خرید هواساز
خرید هواساز از سوی صنایع مختلف درخواست می شود چون تأمین سیستم تهویه مطبوع لازمۀ فراهم نمودن محیط مناسب برای انجام فعالیت های مربوطه می باشد. ساخت هواساز بر مبنای محیط مورد نظر صورت می پذیرد چون بایستی قابلیت و کشش لازم برای تأمین هوای مطبوع مورد نیاز آن مجموعه را داشته باشد. در همین راستا امکان طراحی هواساز در ابعاد کوچک برای محیط های خانگی و ابعاد بزرگ برای محیط های صنعتی فراهم می باشد.
قیمت هواساز
قیمت هواساز بر مبنای عوامل مذکور، متفاوت از یکدیگر تعیین می گردند. در نتیجه جهت اطلاع از هزینۀ ساخت دستگاه تصفیه هوا ، بایستی تمام جوانب در نظر گرفته شود. بدین ترتیب متناسب با پروژه های مختلف، قیمت هواساز بر اساس نوع اجزایی که در طراحی آن به کار رفته است، تعیین می گردد. عواملی همچون نوع فن کویل، ابعاد، میزان ظرفیت، نوع سیستم کنترلی، رطوبت زن، موتور، مکانیسم سرمایش و گرمایش و ... بر روی قیمت هواساز تأثیر می گذارد. در صورت تأمین سیستم تهویه مطبوع هواساز می توانید از خدمات تخصصی شرکت بی تی ان بهره مند گردید که دارای سابقۀ درخشان در این حوزه می باشند.